Els spaces d’aprenentatge són espais organitzats per la mestra amb la intenció d’estimular la curiositat dels alumnes. Es promou que ells mateixos siguin protagonistes del seu propi procés d‘aprenentatge. Són espais atractius i engrescadors amb diferents tipus de materials. Els mateixos nens prenen decisions i busquen possibles solucions per resoldre les tasques. 

Què es pretén amb aquests espais d’aprenentatge?

  • Afavorir l’autonomia. Els nens prenen les seves pròpies decisions i proven diferents estratègies. Això estimula el pensament.
  • Afavoreix el treball cooperatiu. Els mateixos alumnes han de coordinar-se per poder avançar.
  • Possibilita que puguin resoldre problemes per ells mateixos o amb l’ajut dels seus companys.
  • Aprenen dels errors i són capaços de fer servir els resultats en diferents contextos.
  • Són espais estimuladors, creatius i participatius.
  • La tasca de la mestra és acompanyar i observar les situacions d’aprenentatge.

A l’escola ACESCO es treballen cinc spaces diferents: space lingüístic, space de la botiga, space viatgem a Londres, space recicla’t i space d’experimentació i es modifiquen cada trimestre.

 Els nens van rotant fins que tots han gaudit de tots. Es fan grups de 15 nens internivell, de 1r, 2n i 3r.

SPACE “Lingüístic”

Aquest space afavoreix l’aprenentatge de la llengua, fent del nen el protagonista. Es fomenta l’observació, la investigació i el descobriment. Els nens aprenen amb els altres i estableixen relacions positives potenciant l’empatia i col·laboració.

És una manera diferent de treballar la llengua i afavorir l’expressió oral, escrita, creativitat…

   

SPACE “La botiga”

En aquest espai es representen escenes de la vida quotidiana com és la compra de diferents articles, i es treballen aspectes com l’elaboració de llistes de la compra, l’observació de les etiquetes amb els preus dels productes, el valor de les diferents monedes i bitllets, l’ús de la targeta de crèdit i el pagament i retorn del canvi.

       

SPACE “Viatgem a Londres”

Es dóna molta importància a l’expressió oral i es practica la producció de frases senzilles, s’amplia el vocabulari alhora que es coneixen aspectes de la cultura anglesa i es fomenta la creativitat a través de jocs i representacions.

    

SPACE “Recicla’t”

És un espai on es treballa un contingut molt important,  com és el reciclatge. Els nens i nenes aprenen el significat de les 3R: reduir, reciclar i reutilitzar. Mitjançant diferents arts plàstiques s’estimula la imaginació i creativitat, i es fomenta el treball en equip al mateix temps que es valora i respecta la feina dels altres.

      

SPACE “Experimentació”

El mateix nom ho diu. Es tracta d’experimentar amb diferents materials i introduir els alumnes en el màgic món de la física i la química. Un cop realitzada l’activitat són capaços d’explicar què han fet i a quines conclusions han arribat. Algunes d’aquestes experiències es realitzen de manera individual, però la la major part es porten a terme en equip. D’aquesta manera es treballa també la cooperació i l’empatia.

     

L’escola Acesco aposta per continuar treballant i millorar els spaces com a mètode d’aprenentatge, ja que pensem que estimulen la imaginació, la creativitat i els ajuden a ser competents i a treballar de manera cooperativa.

 

Mayte Tortajada

Tutora de 4t

 

 

Compartir

Altres notícies

Veure totes