Saps cosir un botó? Pots explicar un joc de taula i fer noves instruccions? Com es fa menjar real? Vine al nostre club i descobreix-ho!
I doncs, què són els clubs? Els clubs presenten una proposta metodològica on hi ha activitats de tipus cognitiu, manipulatiu i simbòlic.
Les mestres de cicle superior preparen diferents propostes per als nens i nenes on poden experimentar, descobrir, observar, inventar i interactuar entre ells.
Els/les alumnes es divideixen en dos grups, cada grup farà dues hores de club setmanals. Un dels clubs estarà orientat a activitats més d’humanitats, tecnologia, matemàtiques i ciències i és realitzarà una hora a la setmana amb mig grup classe. L’altre club treballarà la vessant més artística, musical i física una hora a la setmana amb mig grup també. Així a finals de setmana tots dos grups experimenten les diferents activitats.
Les idees dels diferents clubs i el plantejament dels mateixos sorgeixen per donar resposta als interessos, preguntes i neguits que es fan els infants, respectant sempre els diversos nivells d’aprenentatge.
Quin és el paper dels mestres? El rol dels i les mestres durant els clubs és dinamitzar els aprenentatges i proporcionar oportunitats per a que els/les alumnes puguin explorar tots els centres d’aprenentatge.
L’objectiu és que els nens i nenes desenvolupin hàbits elementals de treball, l’establiment i compliment de normes i el desenvolupament de la seva autonomia.
Per tant, és important que l’aprenentatge sigui significatiu, és a dir, l’infant ha de participar activament en la construcció del seu aprenentatge i adquirir un major protagonisme. El mestre ha de poder facilitar a l’alumne l’accés al coneixement afavorint la interacció amb els mateixos companys i potenciant el diàleg entre iguals.
Com es preparen les activitats? Les/els mestres acompanyem els infants, observem les seves descobertes, partim de les seves preguntes i escoltem les seves hipòtesis per ajudar-los a avançar en el seu procés de construcció dels aprenentatges.
Malgrat això, es tracta que els alumnes obtinguin un producte final o aprenentatge final. Així en la programació de les diferents activitats cal tenir en compte els tres tipus de continguts (conceptuals, procedimentals i actitudinals).
Els objectius principals dels nostres clubs són el desenvolupament de l’autonomia personal, l’activitat lliure acompanyada pel mestre/a i el paper protagonista de l’infant que construeix el coneixement tot enriquint el seu bagatge d’experiències.
“Digues-m’ho i ho oblidaré, ensenya-m’ho i ho recordaré, involucra-m’hi i ho aprendré.” – Benjamin Franklin.
Quins clubs fem a l’escola ACESCO? Intentem realitzar clubs que explorin diferents hàbits i habilitats dels infants per treballar així les 9 intel·ligències i que tots i cadascun dels alumnes puguin sentir-se desenvolupats i part del projecte.
D’aquesta manera aquest curs 2021 2022 a l’escola ACESCO presentem els clubs de:
- Flauta: Saber tocar un instrument, interpretar una melodia, transmetre emocions amb el so és una habilitat molt enriquidora.La música forma part de la nostra vida i amb la flauta ens podem començar a endinsar en el món de les partitures i la interpretació musical.
- Revista digital: Creem una revista per explorar el món! Quins programes podem fer servir? Quin tipus d’articles podem incloure? Què volem explicar?
- Emprenedoria: Podries muntar una empresa? Com es crea un logo o nom d’empresa? Què puc fer per fabricar/dissenyar un producte i gestionar-ho correctament? Podria invertir els beneficis en ajudar a d’altres persones?
- Coral: Sabem respirar bé? quan parlem, com respirem? La nostra posició corporal és adequada i fem arribar la veu a tots els racons de la sala? Aprendrem tot això i sobretot a cantar, afinar, entonar i gaudir de la música!
- Prevenció del Bullying: Els nens i nenes de les escoles són els únics capaços d’evitar i parar qualsevol abús o maltractament que es pugui produir al centre. Així doncs, lluitem tots junts i parem-ho! Com ho fem? Quins indicadors trobem? On i a qui ho comuniquem?
- Teatre musical: El show ha de continuar! Aprenem a fer teatre, a cantar, a ballar, a fer coreografies i muntar escenaris per fer la nostra gran obra musical.
Altres anys també hem realitzat clubs de:
- Real food: Mengem correctament? Sabem què és realment el que mengem? En aquest club aprendrem a reconèixer el menjar de debò i no deixar-nos seduir per els menjars ultraprocessats!
- Jocs de taula: Com es llegeixen unes instruccions? Sabem jugar realment als jocs de taula? Podríem millorar-los? Interpretem junts unes instruccions i aprenem a gaudir realment de diferents jocs de taula.
- L’hort: Naps, cols, enciams, maduixes… mmm! Per què ho hem de comprar al supermercat si podem aprendre a cultivar-ho en el nostre hort? Vens a aprendre-ho?
- Korfbal: Coneixes algún esport que sigui mixte? Un dels pocs esports del món que inclou nois i noies en les seves normes del joc! Vols encistellar i atacar l’àrea dels rivals? O prefereixes protegir la teva pròpia cistella? Aquest esport et permetrà fer tot això!
- Som artistes: Quin és el teu art ocult? Tots tenim habilitats especials. És el moment de mostrar-ho a la resta i compartir-ho amb tothom!
- Costura: Com es cus un botó? Què és el feltre? Vols fer punts de llibre, ninots de peluix i fermalls? Aprenem-ho en el nostre club de costura!
- Escape room matemàtic: El pirata Barbanegra ha perdut el seu tresor, però ens ha deixat pistes amb tot de problemes matemàtics que ens conduiran a la seva troballa. Vols internar-te en aquesta aventura?.
Estela Calabuig
Tutora de sisè de primària