Els alumnes de sis anys inicien una nova etapa escolar. El cicle inicial és un moment important perquè suposa l’inici de l’educació Primària.

En el primer cicle de Primària s’estableixen les bases per als seus futurs aprenentatges i s’adquireixen hàbits i procediments de treball que resultaran bàsics per tota la seva vida dins de l’escola.

Aquest canvi requereix un temps d’adaptació a nous canvis pel que fa a l’actitud, al ritme de treball i a l’exigència personal i familiar.

Els mestres són els encarregats de fer l’acompanyament i guiar els alumnes per assegurar el seu desenvolupament personal i posar les bases de la seva formació, que està basada en l’autonomia personal, en la responsabilitat, en la participació en la vida escolar dins de l’aula i en créixer per formar part del món que els ha tocat viure.

Per aquest motiu, l’adaptació a la nova etapa pot durar mesos. Apostem per coordinar la tasca conjuntament amb les mestres d’educació Infantil, que ens fan conèixer les necessitats i les característiques escolars dels alumnes. D’aquesta manera, inicien el cicle Inicial amb una metodologia similar a la d’Infantil per no provocar angoixes innecessàries i a poc a poc anar introduint maneres de fer de Primària.

Els alumnes es troben amb rutines diferents, a les quals s’han d’acostumar: matèries diferents cada hora, llibres de text diversos, mestres especialistes, taula i cadira individual, material propi, esmorzar al pati i no a la classe, més temps d’estar assegut a la cadira, etc.

Tanmateix, cal destacar el paper de la família en aquest canvi. La família ha d’ajudar el seu fill en el seu creixement com a part de la societat, en els seus hàbits d’autonomia personal, a interessar-se pel dia a dia a la classe i  la relació amb els companys i els mestres. També vetllarà per la tranquil·litat i seguretat en el desenvolupament del seu fill. Si l’entorn familiar del nen és favorable i la família col.labora els resultats seran millors.

“L’educació és l’art de construir, d’edificar i donar les formes necessàries” – Herbart.

Rosa M. Angelet

Tutora de 1r d’E. Primària

      

Compartir

Altres notícies

Veure totes